Вакансії

У Нідерландах археологи знайшли римську чашу з кольорового скла

Знайдена чаша з синього скла  у Неймегені @arkeonews
Знайдена чаша з синього скла у Неймегені @arkeonews

Під час розкопок у Неймегені, одному з найдревніших міст Нідерландів, археологи знайшли чашу з синього скла, створену на межі нашої ери. На думку експертів, чашу, ймовірно, привезли з території сучасної Німеччини — з міста Ксантен чи Кельн, де тоді існували скляні майстерні. Але за словами археолога Пепійна ван де Гіра, існує вірогідність, що чашу виготовили в Італії.

Неймеген був заснований як римський військовий табір у 1 столітті до нашої ери, тоді ж поруч із ним утворилося цивільне поселення місцевих народів батави. До 98 року це поселення було першим містом на території сучасних Нідерландів, яке отримало статус муніципії (права римського міста), що робить його мешканців римськими громадянами.

Знайдений обʼєкт зберігся в ідеальному стані — на ньому немає жодних сколів чи тріщин. Виріб, якому майже дві тисячі років, виготовили шляхом охолодження розплавленого скла, а синього кольору надали домішки оксиду металу. Основний компонент скла, діоксид кремнію, був поширений у Стародавньому Римі у вигляді піску. Також аналіз римського скла показав, що для його виготовлення використовували соду, основним джерелом якої на той час була западина Ваді-ель-Натрун, розташована у Лівійській пустелі. Кольорове скло широко використовувалося в Стародавньому Римі, адже з нього робили посуд і прикрашали стіни будівель та храмів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: