Вакансії

У Нідерландах чоловіка засудили через спробу викрасти роботу Моне

Клод Моне, De Voorzaan en de Westerhem, 1871
Клод Моне, De Voorzaan en de Westerhem, 1871

У Нідерландах засудили 49-річного чоловіка до чотирьох років позбавлення волі за спробу викрасти роботу Клода Моне De Voorzaan en de Westerhem (1871). Картина датується раннім періодом творчості художника.

Робота Клода Моне зберігалася в Заанскому музеї в місті Заандам. У 2015 році інституція придбала цю картину за 1,16 мільйона євро. Повідомляється, що у серпні 2021 року чоловік, ім’я якого не розкривається, зайшов до музею, зняв картину зі стіни та спробував піти з нею під пахвою. Поблизу музею на нього чекав вже інший чоловік. Обидвоє були озброєні, а під час пограбування пролунав один постріл. На щастя, ніхто зі співробітників і відвідувачів не постраждав. Однак у сумʼятті крадій впустив полотно, намагаючись втекти на мотоциклі.

Хоча морський пейзаж De Voorzaan en de Westerhem не є ані особливо відомим, ані дуже дорогим для Моне, однак суд назвав його «унікальним і тому незамінним полотном всесвітньо відомого художника». «З міркувань безпеки» картину досі не можна виставити навіть після реставрації, наголошує суд. Також пограбування назвали «особливо жорстоким», оскільки воно сталося серед білого дня.

«Крадіжка була скоєна в неділю під час літніх канікул, у цей час у музеї перебувало багато співробітників і відвідувачів. Грабування, під час якого була стрілянина, налякало присутніх, серед яких були й діти», — йдеться у рішенні суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: