Вакансії

У Норвегії невідомий залишив біля дверей музею прикраси доби вікінгів

@norwaytoday
@norwaytoday

Біля дверей норвезького Археологічного музею Ставангера незнайомець залишив коштовності, типові для жіночих поховань доби вікінгів. Відомо, що предмети знайшли у Фрафьорді в муніципалітеті Гьесдаль. За словами археолога Барбра Даля, у цій місцевості «знайдено дуже мало предметів епохи вікінгів, тому виявлені артефакти дуже цінні для історії регіону».

«Ця знахідка очевидно з епохи вікінгів. Овальні пряжки зі срібним покриттям, звичайна пряма пряжка, два браслети та прикраси з понад 50 перлинами, типові для того періоду», — розповідає археологиня Крістіна Орестад Сергаард.

Овальні пряжки послуговувались для утримання зброї. Вони використовувалися у взаємодії з третьою пряжкою, яка тримала шаль чи плащ. А перлинне намисто носили як сполучну ланку між двома овальними пряжками. Наголошується, що серед перлин є намистинки зі срібною та золотою фольгою, які, ймовірно, імітували справжнє срібло та золото. Такі прикраси були популярні за часів вікінгів.

Разом із цими артефактами, музею передали ще три намистини із синього скла, що належать жінці з Фрафьорда. Обʼєкти на кілька сотень років старші за решту намистин.

«Жінка з Фрафьорда належала до вищих верств суспільства, тому що не всі могли носити такі прикраси. Ювелірні вироби показували не тільки статус людини, яке соціальне становище вона матиме в житті після смерті. Коштовності були важливими соціальним маркером», — розповідає Сергаард.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: