Вакансії

У Франції схвалили проєкт оновлення інтер’єру собору Паризької Богоматері

©americamagazine
©americamagazine

Комісія з національної спадщини та архітектури Франції схвалила пропозиції щодо оновлення інтер’єру собору Паризької Богоматері, незважаючи на незадоволення опозиції. 

Проєкт передбачає інсталяцію творів сучасного мистецтва та світлової установки. Критики вважають, що такі нововведення порушать гармонію готичної архітектури. Комісія також уповноважила адміністрацію собору поміняти місцезнаходження дарохранильниці та інших предметів, щоб звільнити більше місця для відвідувачів. 

Патрік Шове, настоятель храму, вважає, що такі оновлення лише підвищать відвідуваність собору та зроблять його більш простим і приємним, а також створять діалог між середньовічною архітектурою та сучасними елементами. На стіни деяких каплиць направлять світлові проєкції з короткими текстовими уривками з Біблії, частину сповідальниць перенесуть на другий поверх. Відвідувачі входитимуть через центральний портал, а не через бічні двері.

План реконструкції критикується: понад сто громадських діячів Франції підписали відкритий лист під назвою «Собор Паризької Богоматері: те, що пощадив вогонь, хоче зруйнувати єпархія» в газеті Le Figaro. У листі стверджується, що деякі пропозиції щодо оновлення собору нагадують «імерсивні культурні проєкти, де поверховість часто змагається з кітчем».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: