Вакансії

У Полтаві пошкодили монумент на місці відпочинку Петра I

@Суспільне Полтава
@Суспільне Полтава

У Полтаві пошкодили монумент на місці відпочинку Петра I. Поліція розпочала кримінальне провадження через облиття фарбою та нанесення подряпин на пам’ятку монументального мистецтва та архітектури місцевого значення.

«Розпочато досудове розслідування за частиною першою статті 296 Кримінального кодексу України, тобто за хуліганство. Наразі поліція встановлює осіб, які вчинили це правопорушення. Санкція за цією статтею передбачає максимальне покарання — обмеження волі до 5 років, або арешт до 6 місяців», — каже речник Полтавського райуправління поліції Василь Зуб.

За словами регіонального представника Українського інституту нацпам’яті на Полтавщині Олега Пустовгара, обʼєкт фарбують не вперше — обливали фарбою монумент у 2014 та у 2017 році.

«Такі акції народної дерусифікації якраз і зображають настрої. Я їх розглядаю, як урок для влади, яка мала б зберегти ці пам’ятки й переосмислити, у музейному, а не публічному просторі, їхній вплив, як російської монументальної пропаганди на мізки українців», — наголошує Олег Пустовгар.

Обʼєкт встановили на місці будинку козака Магденка у 1849 році. Саме тут на другий день після Полтавської битви зупинявся Петро І.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: