Вакансії

У рф продають NFT-герби українських міст і підроблену картину Кандинського для збору коштів російській армії 

Нібито картина  Василя Кандинського «Мурнау. Будиночок на пагорбі» @terricon
Нібито картина Василя Кандинського «Мурнау. Будиночок на пагорбі» @terricon

Нова російська платформа Art For Victory, створена Terricon Project, збирає кошти для підтримки армії рф завдяки продажу NFT із зображенням гербів українських областей на Open Sea та нібито картину Кандинського.

NFT-проєкт створили через санкції, оскільки криптовалюта — «це єдиний доступний ресурс» у рф. Авторами платформи є «величезна російська спільнота, в яку входять різні люди: від ополченців першої хвилі до криптоінвесторів, від айтішників із сонячних долин Каліфорнії до робітників із безкрайніх північних просторів». Охочих придбати таке «мистецтво» поки не знайшлося.

Поряд із NFT гербів українських міст продається картина Василя Кандинського «Мурнау. Будиночок на пагорбі» задля допомоги «мирним жителям Донбасу». На ресурсі пишуть, що вартість роботи становить 8-10 мільйонів євро. Проєкт посилається на сертифікати автентичності, видані відділом експертизи Третьяковської галереї. Однак у 2008 році Третьяковська галерея провела внутрішнє розслідування своєї колекції та виявила, що 96 фальшивих картин мають сертифікати, видані музеєм. Однак у 2016 році відділ експертизи було розформовано.

Валерій Турчин, російський історик мистецтва, який підтвердив підробку картини Кандинського, вилучену у 2011 році італійською поліцією, відтворив полотно у своїй книзі «Кандинський у Росії», виданій у 2005 році. Книга викликала скандал та різку критику Товариства Кандинського. Як не дивно, пейзаж Мурнау не входить до каталогу картин художника, авторство яких вважається підтвердженим.

Також проєкт стверджує, що аукціонний дім Sotheby’s оцінив роботу в 10 мільйонів євро. Однак сам дім в коментарі для The art newspaper повідомив, що «не підтверджує оцінки предметів мистецтва, попередньо не оглянувши їх особисто та не встановивши їх автентичність».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: