Вакансії

У Ризі демонтують памʼятник радянській армії 

@inosmi
@inosmi

13 травня муніципалітет Риги ухвалив рішення про демонтаж монумента, присвяченого радянській армії, в парку Перемоги. Планується, що обʼєкт приберуть до кінця цього року.

Згідно з опитуванням, 70% латвійців виступають за знесення монумета. Крім того, 20 травня понад 5 тисяч осіб вийшли на акцію, яка відбулася в парку Перемоги, аби підтримати демонтаж обʼєктів, пов’язаних із радянською спадщиною. Учасники виступають за знесення монументів, перейменування вулиць, площ і скверів, які названі на честь радянських функціонерів. Така реакція повʼязана із повномасштабним вторгненням рф на територію України.

«До цього року я нейтрально ставилася до пам’ятників радянським воїнам. Мені здавалося, їх слід залишити: можливо, є люди, які справді вшановують полеглих. Але враховуючи нинішню ситуацію, цим пам’ятникам більше немає місця в нас. Ми — вільна країна і ми не мусимо шанувати радянські традиції», — розповідає одна із учасниць акції Гіта.

12 травня Сейм Латвії ухвалив рішення вийти з договору із Росією про збереження воєнних меморіалів і пам’ятних знаків. Своєю чергою російське МЗС відреагувало офіційною нотою протесту — вимагаючи компенсацій за вихід із договору. Натомість міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич заявив, що росія отримає не компенсації за радянський пам’ятник, а «від мертвого віслюка вуха».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: