Вакансії

У США Лабораторія моніторингу культурної спадщини документує руйнування обʼєктів в Україні

Церка у селі Лукашівка, Чернігівська область. Фото: Анастасія Власова
Церка у селі Лукашівка, Чернігівська область. Фото: Анастасія Власова

Лабораторія моніторингу культурної спадщини, розташована в Музеї природознавства Вірджинії, розпочала процес документування пошкоджених або зруйнованих об’єктів культурної спадщини України внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Інституція є центром координації спроб реєстрації та захисту пам’яток, які перебувають під загрозою. 

Проєкт створили у 2021 році спільно з ініціативою Смітсонівського інституту — Cultural Rescue Initiative, яку заснували у 2010 році після землетрусу на Гаїті. Документування здійснюється під керівництвом археолога Хейдена Бассетта й базується на досвіді американських та європейських експертів. 

«Це цілодобова операція. Хоча ми можемо не дивитися на екран о 3 ранку, наші супутники все фіксують», — розповідає Хейден Бассетт Washington Post. 

За словами антрополога Брайана Деніелса, російська агресія зосереджується на цивільній інфраструктурі, тому музеї та культурна спадщина стають об’єктами політики випаленої землі. Цього місяця інституція перевірила 26 000 культурних обʼєктів по всій Україні, сім з яких належать до Світової спадщини ЮНЕСКО. У своїй практиці команда використовує дистанційне зондування, дані відкритих джерел і супутникові зображення. 

Нещодавно ми писали, що МКІП закликало свідків пошкоджень культурної спадщини з усіх регіонів України надсилати фото- або відеодокази до Міністерства культури та інформаційної політики. Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі. Надані верифіковані матеріали передадуть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі для проведення слідчих дій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: