Вакансії

У США музей вперше придбав роботи Гільми аф Клінт

Серія робіт «Дерева знань» @allarts
Серія робіт «Дерева знань» @allarts

Гленстоун, приватний музей у Потомаку, штат Меріленд — перша інституція у США, що володіє картинами шведської художниці Гільми аф Клінт. Музей став власником колекції з восьми акварельних робіт мисткині.

Інституція, заснована колекціонерами Емілі та Мітчеллом Рейлзами, придбала картини на виставці німецького артдилера Девіда Цвірнера в Нью-Йорку. Експозиція зосереджувалася навколо робіт під спільною назвою «Дерево знань», створених у період 1913–1915 років. Згідно з угодою між музеєм й артдилером інституція не може розголошувати вартість картин.

Причиною відсутності робіт художниці в американських музеях є обмеження, встановлені фондом Гільми аф Клінт. Мисткиня, яка померла в 1944 році, не хотіла, щоб картини продавались окремо — натомість вона воліла, аби їх купляли лише серією. Через це роботи аф Клінт потрапляють на артринок надзвичайно рідко. За словами куратора галереї Деніеля Бірнбаума, роботи, придбані музеєм Гленстоуна, є одними з найбільш важливих картин художниці. 

До недавнього часу вважалося, що існує лише одна версія «Дерева знань» і належить вона фонду аф Клінт. Проте виявилося, що їх було дві, а іншу серію художниця подарувала своєму близькому другу Рудольфу Штайнеру. Після його смерті у 1927 році картини потрапили до художника Альберта Штеффена, який став президентом Антропософського товариства після Штайнера. Донедавна серія перебувала у приватній колекції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: