Вакансії

У Сирії виявили мозаїку римського періоду

@ap
@ap

Сирійські археологи виявили мозаїку римського періоду ​​у місті Растан неподалік Хомса, третього за величиною міста Сирії. За словами науковців, обʼєкт є найважливішим археологічним відкриттям у Сирії відтоді, як 11 років тому в країні розпочався конфлікт.

Мозаїка, загальною площею 120 квадратних метрів, зображує сцену Троянської війни — війни між давніми греками та жителями Трої понад 2000 років тому. Доктор Хумам Саад, помічник директора з розкопок і археологічних досліджень, наголошує, що серед сцен мозаїки є рідкісне зображення воїнів стародавніх амазонок у римській міфології.

@ap


«Те, що перед нами, — це відкриття, яке є рідкісним у світовому масштабі», — сказав Саад Associated Press. Також він наголосив, що у 2017 році озброєні групи, намагалися продати обʼєкт та розмістили оголошення про продаж у соціальних мережах.

Мозаїку виявили в старій будівлі. Ліванські та сирійські бізнесмени із сусіднього музею Набу придбали обʼєкти, датовані четвертим століттям нашої ери, та подарували їх сирійській державі.

«Поки ми не можемо визначити тип будівлі, чи то громадська лазня, чи щось ще, наразі ми не закінчили розкопки», — зазначають археологи.

Членкиня опікунської ради музею Набу та актриса Сулаф Фавакхерджі сподівається, що вони зможуть придбати інші будівлі в Растані, який, за її словами, «наповнений» об’єктами культурної спадщини та артефактами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: