Вакансії

У Тернополі почали руйнувати мозаїку Валерія Ламаха

©rodnaya.kultura
©rodnaya.kultura

Цього тижня у Тернополі зі спорткомплексу «Текстильник» почали руйнувати заради утеплення мозаїчне панно від Валерія Ламаха. Про це стало відомо зі сторінки rodnaya.kultura

Спорткомплекс Текстильник входив у велику групу Тернопільського бавовняного комбінату, зовнішнім оформленням займався київський художник-монументаліст, член Національної спілки художників України — Валерій Ламах.

Після розвалу радянського союзу в 90-ті підприємство перейшло в розряд ВАТ, спочатку домінантний пакет акцій був у руках міської влади, але з кожним роком його розпродували. На сьогодні співвідношення приватних та державних акцій 75 на 25, а цього року місто хотіло продати й решту. 

«Кінцевим бенефіціаром приміщення є Швед Анатолій Петрович. За повідомленнями місцевих жителів, остаточна покупка Текстильника і двох прилеглих будинків обійшлася йому в 11 млн гривень. Після остаточної викупки оренда всередині приміщень зросла на понад 400%», — продовжує odnaya.kultura.

Валерій Ламах — український художник-графік, яскравий представник покоління шістдесятників і мистецтва  андеграунду. Член Спілки художників УРСР з 1956 року. Співавтор таких мозаїчних робіт як: панно в інтер’єрі Київського річкового вокзалу, панно в інтер’єрі аеровокзалу аеропорту «Бориспіль» та мозаїки «Симфонія праці» на фасаді житлового будинку по проспекту Перемоги, 21 у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: