Вакансії

У Туреччині виявили зображення віком понад 2800 років 

@filoitexnisfilosofias
@filoitexnisfilosofias

На південному сході Туреччині виявили підземний триметровий комплекс із зображенням богів часів Новоассирійського царства. Обʼєкт датується IX століттям до нашої ери. Композиція з трьома короткими написами арамейською мовою зображує божественну ходу. 

На стіні зображено вісім незакінчених богів, які належать до арамейського пантеону. Висота найбільшого зображення становить 1,1 метра. Серед божеств: бог місяця Сіна, бог бурі Хадада та богиня Атаргатіс. Також науковці ідентифікували бога сонця. Зазначається, що малюнки виконані в ассирійському стилі. 

«Коли Ассирійська імперія здійснювала політичну владу в південно-східній Анатолії, ассирійські правителі висловлювали свою владу через мистецтво в ассирійському придворному стилі», — розповідає Селім Феррух Адалі, доцент стародавньої історії Університету соціальних наук.

Археологам також вдалося ідентифікувати один із написів, який містить імʼя «Мукін-абуа». Він був новоассирійським чиновником під час правління Адад-Нірарі III. Припускають, що він контролював регіон та міг використовувати цей комплекс для інтеграції з місцевими жителями. 

Це археологічне відкриття є першим відомим прикладом скельного рельєфу новоассирійського періоду з арамейськими написами. Імперія утворилася в Месопотамії, однак згодом почала розширюватися. До неї нажали землі Анатолії — великий півострів у Західній Азії, який включав більшу частину сучасної Туреччини, між 600 та 900 роками до нашої ери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: