Вакансії

У Єгипті виявили нові розписи в храмі бога Хнуму

@mummy
@mummy

У єгипетському місті Есна під час реставраційних робіт німецькі та єгипетські археологи виявили фрески та розписи в одній із частин стародавнього храму, присвяченого  богу-творцю — Хнуму. Частина храму не була повністю дослідження, оскільки розташована під містом. З 1963 до 1975 року французький єгиптолог Серж Сонерон вивчав і документував розписи, але обʼєкти залишилися непоміченими під шаром пилу, сміття тощо.

Біля входу до храму археологи виявили зображення 46 грифів: Верхній Єгипет символізує голова птаха, а Нижній Єгипет — кобра. Під час очищення однієї зі стін храму науковці також помітили написи грецькою мовою, нанесені червоним чорнилом. Напис фіксує день та місяць стародавніх єгипетських і коптських календарів, які, ймовірно, знаменують дату завершення будівництва храму.

Стародавні єгиптяни вважали Хнума богом-творцем. За легендою, він створив людину з глини на гончарному колі. Також він вважався охоронцем розливів Нілу.

Будівництво храму Хнума в Есні розпочалося ще у II столітті до нашої ери за часів правління Птолемеїв, нащадків одного з воєначальників Олександра Македонського, який завоював Єгипет у IV столітті до нашої ери. Однак збудували храм лише у I столітті нашої ери, коли територія  Єгипту перебува

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: