Вакансії

У ЮНЕСКО назвали суму збитків культурної спадщини України через повномасштабну війну

Фото: Сергій Бобок @ХарківTimes
Фото: Сергій Бобок @ХарківTimes

Повномасштабне вторгнення рф в Україну завдало збитків об’єктам культурної спадщини країни на 2,6 мільярда доларів. Про це йдеться у звіті ЮНЕСКО, який охоплює дані за перший рік війни і є спільною оцінкою українського уряду, Світового банку, Європейської комісії та ООН.

Найбільших ушкоджень зазнали Харківська, Донецька та Луганська області. Водночас майже 1,7 мільярда доларів припадають на історичні міста, будівлі та «місця, наповнені визнаними культурними/соціальними цінностями»; 650 мільйонів доларів — на туристичні об’єкти; 143 мільйони доларів — на рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури; 150 мільйонів доларів — на будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним і креативним індустріям. Загальні збитки України оцінили приблизно в 15,2 мільярда доларів. Йдеться про втрату доходів від туризму, мистецтва, спорту, розваг, відпочинку, культурної освіти, творчих і культурних індустрій.

Експерти підрахували, що протягом наступних десяти років для підтримки відновлення культурного та туристичного секторів в Україні знадобиться 6,9 мільярда доларів.

«Війна суттєво вплинула на розмаїття та багатство культури й культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі й активам, зменшуючи засоби до існування для творців, носіїв та практиків культури, обмежуючи доступ до культури й перешкоджаючи здійсненню культурних прав», — йдеться в документі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: