Вакансії

У Запоріжжі пам’ятники захищають мішками з піском

@ukrinform
@ukrinform

У Запоріжжі волонтери, історики та музейні співробітники обкладають мішками з піском памʼятки, аби вберегти від можливих руйнувань. Про це кореспондентові «Укрінформу» повідомив керівник крафтових музеїв Михайло Мордовський.

Волонтерам надали техніку, співробітники музею закупили необхідну кількість мішків, а місцеві жителі наповнили їх піском.

«У Запоріжжі не так багато пам’ятників, і за умов війни ці малі архітектурні форми не захищені. Щоб зберегти те, що маємо, виникла ідея вкрити пам’ятники», — каже Мордовський.

Нині вже убезпечили від руйнувань памʼятники запорізьким спортсменам Леоніду Жаботинському та Якову Пункіну, розташовані у центрі Запоріжжя. Також активісти працюють над «укріпленням» пам’ятника російському композитору Михайлу Глінці. Це один із найбільших мистецьких обʼєктів міста, встановлений біля входу до концертної зали філармонії, названої на честь композитора. 

«Пам’ятник встановлений у середині XX століття, був відлитий тоді ще у Ленінграді та привезений до Запоріжжя. Він дуже великий і є одним із найцінніших культурних пам’ятників Запоріжжя», — акцентував Мордовський.

Зазначається, що волонтери планують також убезпечити «Меморіал Хортицьких менонітів». Це надгробки менонітських поховань XIX-XX століття, знайдені співробітниками національного заповідника «Хортиця» протягом останніх трьох років. Для створення меморіалу відібрали пам’ятки з іменами представників найбільш відомих родів, які проживали на острові.

Нещодавно ми вже писали, що одесити обкладають мішками з піском один із головних символів міста — пам’ятник дюку де Рішельє, аби захистити обʼєкт від можливих руйнувань під час війни. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: