Вакансії

Українські архітектори розробили проєкт захисту пам’ятників під час війни RE:Ukraine. Monuments

ПАМʼЯТНИК ЗАСНОВНИКАМ КИЄВА @balbek
ПАМʼЯТНИК ЗАСНОВНИКАМ КИЄВА @balbek


З метою збереження культурних пам’яток Слава Балбек спільно з Юлією Барсук, Натою Куриленко та Сергієм Ревенко розробили проєкт RE:Ukraine. Monuments. Завданням команди було розробити типове рішення, яке дозволятиме швидко проєктувати захисну конструкцію для будь-якого обʼєкта незалежно від його габаритів. За цим проєктом монументи убезпечать від ураження вибуховою хвилею, уламками, кулями та вогнем.

«Ініціативні групи з різних міст України почали ретельно укріплювати пам’ятники. Однак за відсутності єдиної системи конструкцію для кожного монумента доводилося моделювати з нуля, а кількість матеріалів визначати фактично “на око” (…). З пропозицією розробити таку систему до нас звернулися волонтери спільно з Альянсом реставраторів історичних будівель України та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА», — зазначається на сайті проєкту. 

Зазначається, що для розробки проєкту команда архітекторів проаналізувала захисні рішення, які використовувались як у світі, так і в Україні з початком повномасштабної війни. Каркас пропонують складати з ригельного риштування. Оскільки ригелі та стійки представлені в кількох фіксованих розмірах, їх можна доставити до будь-якого пам’ятника та зібрати на місці, як конструктор. Ригельний каркас встановлюють навколо обʼєкта, але не впритул до нього. Фасад конструкції зашиватимуть вогнетривкою бакелітовою фанерою, стійкою до вологи та перепадів температур. Аби гармонійно вписати конструкції в міський ландшафт, команда пропонує фарбувати фасади в нейтральні кольори — сірий або оливковий, — а для ідентифікації обʼєкта можна наклеїти оракул з обрисами монумента й інформацією про нього.

«Так, дійсно, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове, тож подбати варто не лише про конструктив, а й про вигляд укриття, навіть якщо це тимчасове рішення», — розповідає Слава Балбек на своїй сторінці в інстаграмі.

Нині команда архітекторів отримала підтвердження від Київської міської влади щодо впровадження такої системи до трьох столичних монументів. Зокрема, на сайті проєкту представлені креслення памʼятників засновникам Києва, Михайлу Грушевському та Богдану Хмельницькому.

Нещодавно ми писали, що станом на 23 квітня зафіксовано близько 250 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: