Вакансії

Українські вчені отримали Шнобелівську премію

Комітет Шнобелівської премії оголосив список цьогорічних лауреатів, серед них два українці.

Вчені Іван Максимов та Андрій Потоцький отримали нагороду за дослідження в області фізики: вони вивчили поведінку черв’яків під впливом високочастотних вібрацій. Обидва науковці працюють у Свінбурнському університеті в Австралії.

Крім науковців Шнобелівську премію також отримали президенти 9 країн. За словами комітету вони отримали нагороду за «використання пандемії Covid-19, аби показати те, що політики мають більше практичного впливу на життя і смерть людей, ніж вчені і лікарі». Лауреатами премії стали президент США Дональд Трамп, лідер Білорусі Олександр Лукашенко, президент Бразилії Жаїр Болсонару, британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор, а також президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

У премії також перемогли:

Психологія — розробка методу ідентифікації самозакоханих людей за допомогою вивчення їхніх брів (Міранда Джакомін і Ніколас Рул, Канада/США).

Премія миру — уряди Індії та Пакистану отримали нагороду за те, що їх дипломати дзвонили ночами один одному у двері, а потім утікали.

Економіка — за дослідження кореляції між нерівністю доходів у різних країнах із середньою кількістю поцілунків у губи. Дослідження проводили вчені з Великої Британії, Польщі, Франції, Бразилії, Чилі, Колумбії, Австралії, Італії та Норвегії.

Менеджмент — премію отримала група з 5 найманих вбивць Сі Гуан-Ан, Мо Тянь-Сян, Ян Кан-Шен, Ян Гуан-Шен і Лін Сянь Сі (Китай). Вони переадресовували злочин один одному, тому жертва залишилась живою.

Ентомологія — Річард Феттер (США) зібрав докази про те, що більшість ентомологів боїться павуків.

Шнобелівська премія — щорічна премія, яку вручають за досягнення які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми».

На обкладинці Іван Максимов

©cosmosmagazine

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: