Вакансії

Університет Гонконгу демонтував статую, присвячену жертвам подій на площі Тяньаньмень

«Стовп сорому» , Йєнс Гальшіот ©Anthony Kwan/Getty Images
«Стовп сорому» , Йєнс Гальшіот ©Anthony Kwan/Getty Images

22 грудня Гонконзький університет демонтував статую данського скульптора Йєнса Гальшіота «Стовп сорому», присвячену жертвам бійні на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році. Скульптура простояла майже 25 років, однак тепер її майбутнє невідоме. Раніше ми писали, що Гальшіот хоче вивезти з Гонконгу роботу, оскільки вважає, що її можуть знищити, а йому самому загрожує арешт.

Скульптура зображає десятки викривлених і переплетених між собою тіл, які символізують загиблих під час політичних репресій — у квітні 1989 року на площі Тяньаньмень у Пекіні розпочалися студентські акції протесту, які насильницьким шляхом придушила китайська армія. У 1997 році автор передав статую на зберігання Гонконзькому альянсу на підтримку патріотичного демократичного руху в Китаї. Проте цієї осені альянс розпався, його членів звинуватили у порушенні закону про нацбезпеку, а університет вирішив прибрати скульптуру, щоб уникнути проблем із владою.

Гальшіот розкритикував дії гонконзької влади й декілька разів намагався зв’язатися з університетом для вивезення своєї роботи, але його листи проігнорували. «Я шокований. Я вимагатиму компенсацію за будь-яку шкоду, завдану моїй скульптурі», — сказав митець.

«Стовп сорому» — серія робіт, що присвячені певними політичним подіям у різних країнах і розташовані в Гонконгу, Мексиці та Бразилії. Художник оцінив вартість гонконзької скульптури в 1,4 мільйона доларів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: