Вакансії

Уряд Словенії змусив директора Музею сучасного мистецтва Любляни покинути пост

Фото: Igor Andjelić
Фото: Igor Andjelić

Новий уряд Словенії змусив директорку Музею сучасного мистецтва Любляни Зденку Бадовінац покинути посаду, яку вона займала з 1993 року. Виконувачем обов’язків музею призначений письменник і мистецтвознавець Роберт Сімонішек. Посади директора Музею архітектури та дизайну також позбавився Матевжа Челіка.

Бадовінац називає своє звільнення «абсолютно політичним», оскільки за час роботи перетворила музей в одну з найвпливовіших і прогресивних музейних інституцій. У музеї зібрали колись першу колекцію післявоєнного авангардного східноєвропейського мистецтва та провели ряд резонансних виставок. У листопаді 2020 року Бадовінац вручили премію Ігоря Забела.

Працівники культурного сектору та активісти опублікували відкритий лист, в якому засуджуються дії уряду за обмеження свободи творчості «[Рішення Міністерства культури Словенії] загрожує культурі, культурній спадщині, професіоналізму та автономії керівних органів і установ культури». Лист зібрав понад 1000 підписів.

Уряд Словенії в пресрелізі також називає зміну керівництва у сфері культури предметом політики, проте підкреслює, що навіть хороша влада має змінюватися: «Регулярної зміни влади, на жаль, не вистачало Словенії протягом більшої частини її незалежної історії».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: