Вакансії

В Афганістані може зруйнуватися обʼєкт спадщини ЮНЕСКО

Баміанська долина розташована в центральній частині Афганістану @theartnewspaper
Баміанська долина розташована в центральній частині Афганістану @theartnewspaper

Баміанська долина розташована в центральній частині Афганістану. У ІІ столітті тут виникли буддистські монастирі. Під час правління царя Ашока розпочали будівництво велетенських статуй, що завершилося лише через двісті років. Колишній представник ЮНЕСКО Гулам Реза Мохаммаді попереджає, що долина може впасти, якщо бездоглядність триватиме. 

За кілька метрів від місця, де колись стояла гігантська статуя Будди Салсаль, з’явилося вугільне сховище. Важкі транспортні засоби щодня їздять долиною та створюють відбрації, що негативно впливають на цілісність памʼятки. Згідно з генеральним культурним планом, розробленим афганською владою під керівництвом ЮНЕСКО у 2007 році, територію заборонено продавати та забудовувати. З приходом талібів до влади в долині почалося будівництво магазинів і будинків.

Також уповноважене джерело, тісно пов’язане з Міністерством інформації та культури «Талібану», підтвердило інформацію про проведення розкопок на території долини Баміан. За словами колишнього представника ЮНЕСКО Гулама Реза Мохаммаді, під час робіт у зимові місяці сніг і вода можуть потрапити всередину печер через тріщини, а це, вірогідно, призведе до обвалу всієї скелі. Мохаммаді підозрює, що люди, які проводили незаконні розкопки, були міжнародними контрабандистами з Пакистану, які могли отримати доступ до цього району лише за підтримки «Талібану».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: