Вакансії

В Англії виявили затонулий корабель XVII століття 

Йохан Данкертс, Уламки корабля “Глостер” біля Ярмута
Йохан Данкертс, Уламки корабля “Глостер” біля Ярмута

У Північному морі біля східного узбережжя Англії виявили уламки корабля «Глостер», який затонув у 1682 році. В історію судно увійшло завдяки тому, що на борту перебував майбутній король Англії Яков II. Він прямував до Единбурга, де мав забрати вагітну дружину для повернення до Лондона, аби законний спадкоємець престолу народився в межах офіційних королівських покоїв.

Корабель врізався в піщану мілину приблизно за 45 км від узбережжя. Судно пішло на дно менш ніж за годину, але майбутньому королю та його оточенню вдалося врятуватись.

Брати Барнуелл і їхній друг Джеймс Літтл виявили уламки корабля ще у 2007 році. Після тривалих досліджень обʼєкт ідентифікували як корабель «Глостер». Нині дослідники з Університету Східної Англії шукають варіанти, як дістати затонуле судно після 340 років перебування під водою. 

«Відкриття обіцяє докорінно змінити розуміння соціальної, морської та політичної історії XVII століття», — говорить історик з Університету Східної Англії, професор Клер Джовітт.

Деякі артефакти, які вже вдалося дістати, будуть виставлені у Норвічському замку-музеї та художній галереї в Норіджі, Східна Англія. Зокрема, можна буде побачити взуття, предмети одягу, винні пляшки, навігаційне та професійне військово-морське обладнання, а також особисті речі членів екіпажу. Одним із найцікавіших обʼєктів вважається винна пляшка із зображенням герба сімʼї Легге — предків першого президента США Джорджа Вашингтона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: