Вакансії

В Естонії приберуть усі радянські памʼятники

Танк Т-34 у Нарві @reform
Танк Т-34 у Нарві @reform

Прем’єр-міністерка Естонії Каї Каллас повідомила, що уряд планує прибрати з публічного простору всі радянські памʼятники. Точний термін демонтажу монументів залежатиме від логістики.

Загалом у країні встановлено від 200 до 400 таких обʼєктів. Каллас зазначила, що у випадках, коли монумент розміщено на приватній території, власник може самостійно його демонтувати та перенести.

«Важливо наголосити, що поминання померлих жодним чином не заборонено й не буде заборонено, але це потрібно робити там, де належить, тобто на цвинтарі, де це можна зробити гідно. Танк — це знаряддя вбивства, це не меморіальний об’єкт, і з цих танків в Україні вбивають людей», — сказала прем’єр-міністерка.

Вона наголосила, що «особливим питанням» є нарвський танк, оскільки переважну частину населення міста Нарви становлять росіяни. За словами Каллас, уряд сам ухвалить рішення щодо переміщення цього монумента.

Нагадаємо, вільнюській міській раді дозволили демонтувати шість гранітних скульптур меморіального ансамблю радянським солдатам. Департамент культурної спадщини Литви виключив обʼєкт із Реєстру нерухомих культурних цінностей країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: