Вакансії

В Естонському художньому музеї відкрилася виставка радянського концептуального мистецтва без робіт

@KumuArtMuseum
@KumuArtMuseum

В Естонському художньому музеї (Kumu) 19 березня відкрилася виставка «Thinking Pictures: Conceptual Art from Moscow and the Baltics», присвячена радянському концептуальному мистецтву 1970–80-х років. Однак на виставці відсутні власне роботи, замість них представлені лише місця для робіт з оригінальними текстами. Таке оформлення простору повʼязане з повномасштабним вторгненням рф на територію України.

«Тоді це був спосіб спілкування культури зі світом — створення робіт, які здаються одним, але насправді означають щось зовсім інше… Це інший світ, що відрізняється від нинішнього. Війна не амбівалентна, ​​війна однозначна, і у сучасному глобальному контексті багато з цих робіт сприймаються як дуже жорстокі жарти», — зазначає кураторка проєкту Ану Аллас в ефірі ETV «Aktuaalne Kaamera».

У такому вигляді виставка пропрацює місяць, після чого на стінах почнуть з’являтися роботи. Експозиція триватиме до 14 серпня. Вхід на «Thinking Pictures» безкоштовний, але відвідувачі можуть зробити пожертви на підтримку українських біженців.

Експозиція створена на основі виставки Джейна Шарпа «Thinking Pictures: Moscow Conceptual Art from the Norton and Nancy Dodge Collection» з колекції Нортона й Ненсі Додж. Нортон Додж (1927–2011) був американським економістом і радіологом, який вперше відвідав Радянський Союз у 1955 році, коли був студентом Гарвардського університету. Протягом наступних десятиліть Додж за допомоги агентів зібрав велику кількість неофіційних творів мистецтва Росії та інших радянських республік і надіслав їх контрабандою до Сполучених Штатів. Сьогодні його колекція нараховує майже 20 000 робіт та зберігається в Художньому музеї Циммерлі при Університеті Рутгерса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: