Вакансії

В Італії розкритикували виставку про Артемізію Джентілескі через епізод із зґвалтуванням

Артемізія Джентілескі, Caritas Romana
Артемізія Джентілескі, Caritas Romana

Італійські студентки розкритикували виставку про Артемізію Джентілескі через зображення випадку зґвалтування художниці.

Проєкт “Артемізія Джентілескі: Відвага й пристрасть” відкрили в Палаці Дожів у Генуї 16 листопада. Тут можна побачити близько 50 картин художниці з європейських музеїв. Виставка, кошти з якої підуть на фінансування проєктів, спрямованих на охорону здоровʼя жінок, має на меті показати “реальний портрет” Джентілескі.

На виставці відтворили випадок, коли 17-річну Артемізію в 1612 році зґвалтував художник Агостіно Тассі. Інсталяція містить фільм про картини Джентілескі, а голос за кадром розповідає про різні етапи зґвалтування.

Після перегляду виставки дві студентки Генуезького університету Валентина Сервелла й Кароліна Дос Сантос розкритикували фільм у своїх соцмережах. Зокрема, назвали виставку “вуаєризмом, смертельною патріархальною операцією”, зазначивши, що вона описує зґвалтування “виразно й докладно”. 

Фонд Палацу Дожів, який керує музеєм, заявив, що виставка “присвячена правам і боротьбі з насильством щодо жінок”. А виконавча директорка Arthemisia Group, яка допомогла організувати й просувати виставку, Йоле Сієна наголосила, що виставка навпаки порушує проблему насильства над жінками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Більше матеріалів

Нью-йоркський музей природничої історії закриє кілька залів з артефактами корінних американців
272

Нью-йоркський музей природничої історії закриє кілька залів з артефактами корінних американців

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: