Вакансії

В Італії створили систему, що дозволяє аналізувати, як глядачі розглядають твори мистецтва

©University of Rochester photo / J. Adam Fenster
©University of Rochester photo / J. Adam Fenster

Група італійських дослідників з Національного агентства нових технологій (ENEA) розробила систему, що дозволяє визначати, як довго і наскільки уважно відвідувачі музеїв і галерей розглядають той чи інший твір мистецтва. Про це пише Bloomberg. 

Для спостереження за відвідувачами використовують камери та систему ShareArt. На думку експертів, це дозволить визначити «привабливість» конкретних об’єктів, що призведе до змін в експозиціях музеїв і галерей, а також в плануванні виставок. Ідею почали реалізовувати ще у 2016 році, але її реальні випробування почалися тільки зараз. Устаткування відстежує погляд відвідувача і визначає, що привертає найбільшу увагу. Наприклад, відвідувачі, які дивляться на картину Трохима Біго «Свята Ірина рятує Святого Себастьяна», як правило, фокусуються не на центрі композиції, а трохи правіше обличчя святого, через гру світла і тіні.

Дослідники також виявили, що далеко не всі роботи утримують відвідувачів більш ніж на 15 секунд, середній час спостереження — 4 або 5 секунд. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: