Вакансії

В ізраїльській синагозі виявили найдавніші зображення біблійних героїнь з Книги Суддів

@artnews
@artnews

В Ізраїлі у галілейському селі Хукок археологи виявили найдавніші зображення біблійних героїнь Девори та Яелі. Мозаїка віком 1600 років міститься в синагозі кінця IV — початку V століття нашої ери.

Обʼєкт складається із трьох частин та ілюструє біблійну історію з Книги Суддів: пророчиця Девора наказує ізраїльському воєначальнику Вараку мобілізувати війська племен Нафталі та Звулуна для боротьби з Ханааном, сили яких очолював Сисра. Однак Варак погоджується йти в бій лише в тому випадку, якщо Девора приєднається до нього. Тим часом Девора пророкує Сисру смерть від рук жінки. Сисра, рятуючись від погоні, сховається в наметі Яель, яка встромить йому в скроню кілок.

«Це перше ілюстрування цього епізоду, і ми вперше бачимо зображення біблійних героїнь Девори та Яель у давньоєврейському мистецтві. (…) Ця історія могла мати особливий резонанс для єврейської громади в Хукоку, оскільки описана як така, що відбувається в тому самому географічному регіоні — на території племен Нафталі та Звулуна», — розповідає керівник розкопок і релігієзнавець Джоді Мегнесс. 

Археологи проводять дослідження у цьому районі понад 10 років. Через пандемію Covid-19 розкопки призупинили майже на три роки, але на початку 2022 року процес відновили.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: