Вакансії

В Україні запустили коаліцію «Україна. П’ята ранку» з документування воєнних злочинів рф

Харків після обстрілу, 14 березня. Фото: Alex Lourie
Харків після обстрілу, 14 березня. Фото: Alex Lourie

В Україні почала працювати коаліція з документування воєнних злочинів «Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition». Вона фіксуватиме воєнні злочини, злочини проти людяності та грубі порушення прав людини, серед яких вбивства та поранення мирних жителів, знищення цивільних споруд, культурних обʼєктів, мародерство, перешкоджання мітингам та викрадення проукраїнських активістів. Коаліція створена для притягання до відповідальності вище керівництво рф і безпосередніх виконавців злочинів. Проєкт утворили 16 українських правозахисних організацій. Про це пише ініціатива на своїй фейсбук-сторінці.

«“Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition” вже почала збирати та систематизувати таку інформацію та надавати правовий захист жертвам. Учасники коаліції мають відповідний фах та досвід, адже вони вже документували найтяжчі злочини з початку російської агресії в Криму, Донецькій та Луганській області від 2014 року. Та готували сотні звернень до міжнародних судів», — зазначає коаліція. 

Правозахисники вже почали навчання волонтерів і журналістів з документанції свідчень очевидців. Також ініціатива закликає у разі виявлення злочинів повідомити про це на пошту [email protected].

Нещодавно ми писали, що Офіс Генерального прокурора спільно з українськими та міжнародними партнерами створив cайт для документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних російською армією. Також подібний ресурс створив і Мінкульт — для фіксування пошкоджень культурної спадщини з усіх регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: