Вакансії

В Єгипті виявили гробницю давньоєгипетського чиновника

@archeologia
@archeologia

У давньоєгипетському некрополі Саккара археологи виявили гробницю чиновника. Дослідження ієрогліфічних написів у цій усипальниці допомогло встановити, що чоловік був наближений до фараона та мав дозвіл на читання документів із грифом «секретно».

Чиновника звали Мехтжеджу, а його гробниці близько 4300 років. Він жив у часи правління перших трьох фараонів шостої династії: : Теті, Усекаре та Пепі I  (близько 2300 років до нашої ери). Припускають, що він міг служити усім трьом. 

На стінах гробниці зображені ієрогліфічні написи, фрески, а також барельєфи із зображенням самого Мехтеджу. Над оздобленням усипальниці працювали кваліфіковані майстри, яких він міг собі дозволити.  Однак декорування виглядає незавершеним: бічні стіни входу не мають барельєфного оздоблення, натомість представлені лише фігури, намальовані чорним чорнилом на вапняному тинькуванні. Припускають, що це ескізи, які в майбутньому повинні були слугувати основою для різьблення. Найімовірніше, оздоблення залишилося незавершеним через передчасну смерть чиновника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: