Вакансії

В Єгипті знайшли шкільні «зошити» віком 2 тисячі років

@uni-tuebingen
@uni-tuebingen


Під час розкопок у єгипетському місті Атрібіс археологи знайшли списки продуктів, переліки імен і речей та шкільні «зошити» віком 2 тисячі років. Загалом науковці відшукали 18 тисяч глиняних черепків із текстами — остраконів.

За словами дослідників, вони виявили списки місяців, чисел, арифметичних задач, граматичних вправ і «пташиний алфавіт» — абетка, в якій кожній літері призначали птаха, ім’я якого починалося на цю букву. Також обʼєкти містять письмові вправи, які науковці розглядають як покарання: на черепках щоразу наносили один і той самий символ. Близько 80 відсотків знайдених артефактів написані демотикою — загальноприйнятим адміністративним староєгипетським письмом, яке існувало 650 років до нашої ери. У давнину остракони у великій кількості використовували як письмовий матеріал, на якому писали чорнилом, очеретом або порожнистою палицею — аїром.

За масштабом знахідку в Атрібісі можна порівняти лише з виявленням величезної кількості черепків у Дейр-ель-Медіні — місті ремісників, які працювали над створенням храмів Долини царів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: