Вакансії

Ватикан поверне Греції всі фрагменти мармурів Парфенону зі свого музею

Мармуровий фрагмент голови коня @hyperallergic
Мармуровий фрагмент голови коня @hyperallergic

Папа римський Франциск оголосив, що поверне Греції всі фрагменти мармурів Парфенона, які зберігаються в Музеях Ватикану. Йдеться про три фрагменти із зображенням голови коня, хлопчика та чоловіка, які перебувають у колекції Музеїв із ХІХ століття.

За словами Папи римського Франциска, цей акт є «даром» грецькому православному Блаженнішому Архієпископу Ієроніму II Афінському та знаком наміру «слідувати екуменічним шляхом істини». Відповідне рішення ухвалено на тлі вимог до Британського музею повернути мармури Парфенона Греції.

Античні статуї середини I тисячоліття до нашої ери з храмового комплексу Парфенон в Афінах є предметом суперечок між Грецією та Англією протягом 200 років. Загалом у Британському музеї зберігається 15 метопів, 17 фронтових постатей і частина оригінального фризу вагою понад 110 кілограмів.

З 1983 року Греція активно вимагає в Британії повернути предмети мистецтва. За словами Британського уряду, музей працює незалежно від влади. Інституція ж посилається на закон 1963 року, згідно з яким вивезення експонатів за межі Британського музею повинно здійснюватися лише у випадку їхнього пошкодження або якщо обʼєкт є копією, краденим експонатом чи насильно придбаним під час Голокосту. За словами керівництва музею, віддати предмети мистецтва в оренду Греції не можна, оскільки держава не визнає права власності британської інституції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: