Вакансії

Вчені підключили мозок до комп’ютера через вену

Австрало-американська команда неврологів протестувала технологію, яка дозволяє підключати мозок до комп’ютера через вену та управляти пристроєм силою думки.

Це дослідження стало першим та допомогло зрозуміти, що нейроінтерфейси, які дозволяють безконтактно управляти комп’ютером, припускають не тільки імплантацію чипа в мозок. Команда запропонувала інший спосіб: підключати пристрій через одну із яремних вен, розташованих в області шиї. Тестували на двох пацієнтах з бічним аміотрофічним склерозом, у яких через хворобу верхні кінцівки повністю паралізовані. Волонтерам ввели знеболююче і через вену провели до кори мозку нітинолову нитку з електродами, а також вебкамеру, що відстежує рухи очей. Як це працює? Щоб перемістити курсор, добровольці водили очима перед камерою, а щоб натиснути праву або ліву кнопку миші — уявляли, як виконують цю дію.

За декілька місяців піддослідні навчилися переміщати курсор, друкувати, а також наближати зображення на екрані. Вони навіть можуть писати листи і здійснювати онлайн-покупки. Зараз вчені планують тестувати технологію на більшій кількості людей.

Thomas Oxley et al. / Journal of NeuroInterventional Surgery, 2020

Thomas Oxley et al. / Journal of NeuroInterventional Surgery, 2020

Обкладинка: Koji Sasahara/AP

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: