Вакансії

Вчені виявили найстарішу соціальну мережу у світі

Намистини зі шкаралупи страусових яєць @tvs_24
Намистини зі шкаралупи страусових яєць @tvs_24

Дослідники з Німеччини виявили першу соціальну мережу, яка існувала близько 50 тисяч років тому. Вона була ланцюгом торгівлі та комунікації між жителями Південної та Східної Африки. Вважають, що намисто, виготовлене зі шкаралупи яєць страуса, було спеціальним символом обміну даних. Відкриття стало наслідком ще однієї знахідки: найперших людських прикрас — намистин зі шкаралупи страусових яєць віком 75 тисяч років.

Вчені вивчили понад 15000 цих намистин, знайдених по всій території континенту. Аналіз товщини та діаметра прикрас показав, що мисливці-збирачі виготовляли їх у «майже ідентичних» формі та стилі, попри величезні відстані, що розділяють кожну громаду. Це свідчить про цілісну регіональну мережу. Дослідники припускають, що намистини також використовували як символи зміцнення союзів.

Найстаріша соціальна мережа світу зрештою розвалилася. На думку вчених, це відбулося через «екологічні обставини». Близько 33 000 років тому носіння цих прикрас зникло з Південної Африки, але залишилося популярним у Східній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: