Вакансії

Великобританія та Греція розпочнуть офіційні переговори щодо репатріації мармурів Парфенона

Британський музей, 2002 рік  Фото: Грем Барклі
Британський музей, 2002 рік Фото: Грем Барклі

ЮНЕСКО оголосила про те, що Великобританія та Греція домовилися провести офіційні переговори про досягнення «взаємоприйнятної угоди» щодо мармурів Парфенона, що перебувають у Британському музеї. Зустріч, яку ініціювала Велика Британія, буде організована «згодом». Передбачається, що в переговорах візьмуть участь міністерка культури Греції Ліна Медоні та міністр цифрових технологій, культури, ЗМІ та спорту Сполученого Королівства — Стівен Паркінсон.

З 1983 року Греція активно вимагає у Британії повернути предмети мистецтва. За словами Британського уряду, музей працює незалежно від влади. Інституція же посилається на закон 1963 року, згідно з яким вивезення експонатів за межі Британського музею повинно здійснюватися лише у випадку їхнього пошкодження або якщо обʼєкт є копією, краденим експонатом чи насильно придбаним під час Голокосту. За словами керівництва музею, віддати предмети мистецтва в оренду Греції не можна, оскільки держава не визнає права власності британської інституції. У 2021 році рада ЮНЕСКО опублікувала рекомендацію, в якій також закликала Британський музей переглянути свою позицію щодо мармурів Парфенона. Проте тоді Великобританія категорично відмовилася повертати обʼєкти Греції.

Античні статуї середини I тисячоліття до нашої ери з храмового комплексу Парфенон в Афінах є предметом суперечок між Грецією та Англією протягом 200 років. Загалом у Британському музеї зберігається 15 метопів, 17 фронтових постатей і частина оригінального фризу вагою понад 110 кілограмів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: