Вакансії

Вітражі Собору Паризької Богоматері можуть замінити на твори сучасних художників

Архієпископ Парижа Мішель Опті запропонував частину вітражів Собору Паризької Богоматері замінити на твори сучасних художників, чим викликав обурення традиціоналістів.

Також він запропонував витратити частину з пожертв, які складають майже мільярд євро, на осучаснення стилю собору, включаючи дизайнерські лавочки з підсвічуванням, сучасні гардероби й туалети для відвідувачів і туристів. «Майбутні вітражі могли б додати фарб будівлі та, безсумнівно, привернути увагу туристів і парафіян», — зазначає газета Le Figaro.

Після пожежі у 2019 році президент Емманюель Макрон хотів провести міжнародний конкурс для створення проєкту відновлення шпиля собору, проте комісія вирішила відновлювати його до оригінального вигляду. Оскільки всі церковні споруди країни належать державі, духовенство не має права розв’язувати питання щодо реставрації. Пропозиція архієпископа зазнала критики в пресі, адже католицька церква є тільки орендарем. Проте прихильники пропозиції архієпископа посилаються на те, що в соборі вже є вітражі XX століття створені склодувом Жаком ле Шевальє.

Вітражі Собору Паризької Богоматері створені за ескізами архітектора Ежена Віолле-ле-Дюка в 1850-х роках і знаходяться в каплицях, розташованих уздовж нефа собору. Щороку собор збирає увагу понад 12 мільйонів людей. Реставрацію планують завершити до початку Олімпійських ігор в Парижі, що пройдуть у 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: