Вакансії

Вкрадена 30 років тому табличка Гільгамеша повернулася до Іраку

Табличка Гільгамеша. @planetconcerns
Табличка Гільгамеша. @planetconcerns

Глиняну табличку, вкрадену 30 років тому з іракського музею, віддали іракському уряду разом з тисячами інших артефактів. Табличці Гільгамеша приблизно 3,5 тис. років. Об’єкт могли вкрасти під час війни в Перській затоці у 1991 році. Тодішній режим Саддама Хусейна втратив контроль над деякими районами Іраку, а кілька регіональних музеїв були розграбовані.

У 2014 році компанія Hobby Lobby придбала глиняну табличку з фрагментом тексту «Епосу про Гільгамеша» для демонстрації в Музеї Біблії у Вашингтоні. За даними ЮНЕСКО, у 1991 році її викрали з музею в Іраку й у 2007 незаконно привезли в США. У 2019 році американська влада конфіскувала табличку, заявивши, що вона була вкрадена і повинна бути повернута власникам. У четвер в Смітсонівському Національному музеї відбулася церемонія повернення приблизно 17 тисяч вкрадених предметів старовини, які США погодилися повернути Іраку. Деякі з них покинули країну ще в липні.

«Повертаючи ці незаконно придбані об’єкти, влада Сполучених Штатів та Іраку дають іракському народу можливість знову долучитися до сторінки своєї історії», — заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азула. За її словами, повернення таблички — це значна перемога в боротьбі з незаконним обігом культурних цінностей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: