Вакансії

Влада Австралії придбала авторські права на прапор аборигенів за 14 мільйонів доларів

Прапор аборигенів, створений у 1971 році @bbc
Прапор аборигенів, створений у 1971 році @bbc

Уряд Австралії викупив авторські права на використання прапору аборигенів за 14,4 мільйона доларів у художника Гарольда Томаса. У 1971 році Томас створив чорно-червоний стяг з жовтим колом як символ протесту, згодом він став емблемою австралійських аборигенів, а з 1995 року є офіційним національним прапором — він майорить над державними установами і використовується під час спортивних змагань.

Як пояснює Гарольд Томас, він заявив права на емблему, аби мати можливість отримувати авторські гонорари за свої роботи та унеможливити їхню підробку. Так у 2010 році Томас не дозволив компанії «Ґуґл» безплатно використати прапор у дудлі на головній сторінці пошукової системи. Тоді художник заявив, що організація повинна заплатити за використання зображення.

Уряд Австралії виплатив гонорар Томасу й анулював авторське право художника на прапор задля можливості використовувати зображення безплатно. Оригінальний ескіз передадуть до художньої галереї, а з нагоди придбання прав на прапор влада планує заснувати щорічну премію у розмірі 71,1 тисячі доларів для студентів з корінних народів. Натомість Гарольд Томас планує витратити частину отриманих грошей на створення спеціального фонду, який займеться охороною «спадщини прапора австралійських аборигенів».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: