Вакансії

Власниці повернули картину, викрадену під час Другої світової війни

@theguardian
@theguardian

У Нідерландах 101-річній Шарлотті Біскофф ван Хеемскерк повернули картину, яку в роки Другої світової війни нацисти викрали у її сімʼї. Йдеться про портрет Стівена Волтерса авторства нідерландського художника Каспара Нетшера 1683 року.

Картина належала батьку Шарлотти. Після вторгнення нацистів у Нідерланди він намагався зберегти роботу та сховав полотно в Амстердамському банку в Арнемі, сподіваючись, що там воно буде в безпеці. Місто звільнили у 1944 році, однак місцеперебування картини залишалося невідомим. 

Лондонській Комісії з викрадених творів мистецтва вдалося зʼясувати, що у 1950-х роках роботу Нетшера виставили в галереї в Дюссельдорфі, потім її продали на аукціоні в Амстердамі в 1969 році, після чого вона потрапила до приватного колекціонера в Німеччині. Після переговорів чоловік погодився віддати картину жінці. 

«У мене було п’ятеро братів і сестер, у яких народилося 20 дітей (…). Тож я ніколи не мала відчуття, що картина — моя. Вона сімейна», — говорить жінка.

Шарлотта Біскофф ван Хеемскерк вирішила продати роботу на аукціоні в Лондоні. Картину оцінюють від 30 до 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: