Вакансії

Внаслідок ворожого обстрілу Лисичанська сталася пожежа в будівлі кінця XIX століття

t.me @gruntmedia
t.me @gruntmedia

Внаслідок ворожого обстрілу Лисичанська сталася пожежа в історичній будівлі кінця XIX століття, в якій розташована Лисичанська багатопрофільна гімназія. Обʼєкт є архітектурною памʼяткою та належить до бельгійської спадщини міста. 

Починаючи з другої половини XIX століття вільний капітал Європи брав активну участь у розвитку промислового півдня ще тодішньої російської імперії. Бельгійський інженер і підприємець Ернест Сольве разом із пермським купцем Іваном Любимовим створили акціонерне товариство «Любимов, Сольве і Ко», метою якого було виробництво соди на теренах імперії. Так у 1889 році було ухвалене рішення про будівництво содового заводу в селі Верхнє, територія якого нині належить Личанську.

Будівля гімназії призначалася для казарми содового заводу для неодружених. Однак наприкінці XIX – початку XX століття тут функціонувала жіноча гімназія товариства «Просвіта» для дітей керівного складу заводу. У період революції та Другої світової війни будівлю використовували як військовий шпиталь. З кінця 1970-х років там навчальний заклад.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: