Вакансії

3 факти про Whitney Biennial

Whitney Biennial — виставка сучасного американського мистецтва, що проводиться Whitney Museum of American Art(Нью-Йорк, США) раз на два роки. Цьогорічний фестиваль відкрився 17 травня і буде тривати до 22 вересня.

Редакція Artnetnews проаналізувала шість минулих Whitney Biennial, щоб знайти закономірності щодо країн народження художників, їхнього віку та міст, в яких вони живуть. Ось три ключові висновки з аналізу.

Географія учасників

Графік:Lucas Albrecht

Графік:Lucas Albrecht

Протягом останнього десятиліття Whitney Biennial постійно росте та розвивається і, тим самим, збільшує кількість учасників. Проте відсоток митців з-за кордону, з кожним роком неухильно зменшується. У 2008 році третина учасників була за кордону. У 2010 році цей показник скоротився до 22 відсотків, а потім до 21 відсотка у 2012 році. Близько 18 відсотків художників у 2014 та 2017 роках були іноземцями.І цього року лише декілька художників не з США мали змогу продемонструвати свої роботи під час бієнале, на жаль, серед них українських митців не було.

Кількість художників з Нью-Йорку

Графік:Lucas Albrecht

Графік:Lucas Albrecht

Художники, які живуть і працюють в Нью-Йорку, домінують в цьому році: з 74 митців, включених в бієнале, 38 з Нью-Йорку. З одного боку, ця статистика відображає той факт, що Нью-Йорк залишається столицею світу сучасного мистецтва, з найбільшою концентрацією музеїв та галерей.

Вік

Графік:Lucas Albrecht

Графік:Lucas Albrecht

У період між 2008 і 2014 роками середній вік художників на бієнале неухильно ріс. (У 2008 році найстаршим художником був Джон Бальдессарі, який народився в 1931 році; наймолодшим був Рашоун Гріффін, 1980 року народження).

Для цих коливань є вагома причини — світова фінансова криза, що почалася в 2007 році і призвела до падіння ринку мистецтв (акції Sotheby’s знизилися на 83% у жовтні 2008 року порівняно з попереднім роком) і зменшилися перспективи кар’єрного зростання художників.

Вперше виставка відкрилась в 1932 році. Її планували проводити щороку, але з 1937 року захід прийняв формат бієнале. Whitney Biennial вважають однією з провідних подій в світі мистецтва.

Джерело: artnetnews

Переклад: редакція Support Your Art

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: