Вакансії

Єгиптологи вперше віртуально розгорнули мумію Аменхотепа I та реконструювали його образ

De Agostini Picture Library/Getty Images
De Agostini Picture Library/Getty Images

Вчені Каїрського університету вперше «розплутали» саван мумії фараона Аменхотепа I віртуально за допомогою тривимірної комп’ютерної томографії. Так єгиптологи підтвердили автентичність мумії та змогли реконструювати вигляд правителя. Про це пише The Guardian.

«Аменхотеп I помер приблизно у віці 35 років. Його ріст був приблизно 169 сантиметрів. Вчені припускають, що зовні він був схожий на свого батька Яхмоса I: у нього було вузьке підборіддя, тонкий ніс, кучеряве волосся і дещо виступаючі верхні зуби. Його тіло прикрашене 30 амулетами та золотим поясом», — пише у дослідженні. Аменхотеп I правив Єгиптом близько 20 років — приблизно з 1525 по 1504 до нашої ери. Комп’ютерна томографія не показала жодних травм, які могли стати причиною загибелі.

Мумія Аменхотепа I — це єдина королівська мумія, знайдена в XIX-XX століттях, але поки що не розкрита для досліджень. Розгорнути тканину, не пошкодивши тіло фараона, практично неможливо. Справжнє місце поховання правителя невідоме. У 1881 році археологи знайшли його мумію в Луксорі, де жерці XXI династії переховали тіла високопоставлених людей, щоб захистити їх від мародерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: