Вакансії

ЮНЕСКО назвала кризу в культурному секторі «безпрецедентною»

Музей мистецтва Метрополітен @nytimes
Музей мистецтва Метрополітен @nytimes

8 лютого ЮНЕСКО опублікувала доповідь, в якій повідомила про «безпрецедентну кризу в культурному секторі», яка посилилася через скорочення державних видатків на мистецтво під час пандемії. Десять мільйонів робочих місць вже втратили за період COVID-19, натомість тисячі залишаються під загрозою.

У доповіді закликають уряди забезпечити більший захист культурної індустрії, включно зі встановленням мінімальної заробітної плати, а також покращенням пенсій та лікарняних для позаштатних працівників. Таку ситуацію у доповіді називають «парадоксом», оскільки сектор культури є одним з найбільш швидкозростаючих секторів світової економіки, де попит лише збільшується через трансляцію контенту на цифрових платформах. Проте галузь називають досить вразливою: культура часто витісняється з державного бюджету або нехтується приватними особами. За даними ЮНЕСКО, особливо постраждали від пандемії музеї та галереї, оскільки 90% закладів змушені були зупинити свою роботу на місяці. У 2020 році світова валова вартість сегмента скоротилася на 750 мільярдів доларів навіть попри програми допомоги, запущені державами.

Тим часом працівники культури в усьому світі протестують проти обмежень Covid-19. У січні кілька десятків нідерландських театрів і музеїв запрацювали як салони краси та спортзали на знак протесту. Влада запровадила локдаун ще в грудні, проте в середині січня послабила карантин. Тоді відновилася робота спортивних залів, салонів краси та борделів, а натомість кінотеатри, музеї, театри й концертні майданчики залишилися закритими для відвідування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: