Вакансії

ЮНЕСКО планує створити віртуальний музей викрадених культурних артефактів

ЮНЕСКО оголосило про намір створити перший віртуальний музей викрадених культурних артефактів. Водночас там не впевнені, що зможуть назвати повний перелік предметів, які складуть початкову колекцію. 

“За кожним викраденим твором або фрагментом стоїть частинка історії, ідентичності та людства, яку вирвали її власників, і вона стала недоступною для дослідження і тепер ризикує піти в небуття”, — заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

На її думку, цей проєкт має підвищити обізнаність людей про торгівлю цінностями та взаємозв’язок між артефактами й громадами. Віртуальній музей має відкритися у 2025 році. Він розроблений спільно із Інтерполом, чия база даних по культурних об’єктах, викрадених з музеїв, колекцій і археологічних пам’яток по всьому світу, містить понад 52 000 артефактів. Вартість проєкту – 2,5 млн доларів.

Відвідувачі зможуть переміщатися віртуальним простором, що міститиме детальні 3D-зображення артефактів, кожен з яких супроводжуватиметься матеріалами, що пояснять їхнє унікальне культурне значення, включно з історичною довідкою та свідченнями місцевих громад.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: