Вакансії

З Маріуполя виїхали останні фотожурналісти

Фото: Євген Малолетка
Фото: Євген Малолетка

З Маріуполя евакуювали  відеожурналіста Мстислава Чернова та фотожурналіста Євгена Малолєтку. Упродовж 20 днів вони фіксували облогу та злочини росії проти цивільного населення. Чернов і Малолєтка були останніми журналістами в місті.

За словами Чернова, лікарі благали журналістів знімати сім’ї, які привозили мертвих і поранених родичів, та дозволяли заряджати камери від генераторів у лікарні. Вони просили показати, що відбувається у Маріуполі, оскільки в місті почалася блокада — війська рф зруйнували системи подачі електроенергії, води, продуктів, відключили мобільний зв’язок, радіо та телебачення. Саме знімки Чернова та Малолєтки після бомбардування пологового й лікарні облетіли весь світ.

Однак уряд рф назвав фотографії, які були опубліковані Associated Press, фейками, а вагітну жінку на фото — акторкою. Натомість журналісти повернулися до лікарні й зробили знімки знову, аби підтвердити їхнє існування. Поки вони надсилали відео й фото, до госпітального комплексу почала з’їжджатися техніка рф. За словами журналістів, російським військовим дали завдання знайти їх. Чернову та Малолєтці допомогли евакуюватися українські військові.

«Якщо вони зловлять вас, то потраплять на камеру і змусять вас сказати, що все, що ви зняли, — брехня. Всі ваші зусилля і все, що ви зробили в Маріуполі, буде марним», — сказав чоловік, який допомагав журналістам виїхати.

Евакуюючись, Чернов і Малолєтка проїхали 15 російських блокпостів для того, аби дістатися до підконтрольної Україні території.

«Ми були останніми журналістами в Маріуполі. Зараз їх немає», — заявив Чернов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: