Вакансії

Залишки зруйнованої мозаїки в Макарові передали до НАОМА для реставрації

Залишки зруйнованої мозаїки з Макарова, що на Київщині, передали до Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури для подальшої реставрації. Обʼєкт, що дивом вцілив під час окупації рф, зруйнували наприкінці серпня.

Автор проєкту Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов, студент НАОМА Нікіта Яворський та архітекторка Анна Яковлєва знайшли звалище сміття, куди відвезли шматки композиції разом із будівельними відходами. Упродовж двох днів серед купи битої цегли й щебеню вони відкопали близько 50 % мозаїки та передали до академії. Нині обʼєкт очікує своєї реставрації — допомогти відновити його можуть усі охочі за посиланням.

Композиція розміщувалась на фасаді магазину, який вщент був зруйнований під час російської окупації Київщині. Мозаїка зображувала родючість українських ланів та гостинність українського народу. Ймовірно, автором обʼєкта є місцевий скульптор із прізвищем Романов

«Монументальні твори, які пережили війну та окупацію, стають новими символами міст, символами боротьби й незламності. Біля мозаїки треба було встановити пам’ятну табличку, з інформацією про мозаїку і звільнення Макарова. Мусимо зберігати нашу культуру та пам’ять про війну, а не нищити їх!», — зазначає ukrainianmodernism.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: