Вакансії

Завершена реставрація скульптури Мікеланджело «П’єта Бандіні»

Фото: Claudio Giovannini
Фото: Claudio Giovannini

У флорентійському музеї Опера-дель-Дуомо завершили тривалу реставрацію скульптури Мікеланджело «П’єта Бандіні», яка тривала з 2019 року. 

Процес реставрації фінансувала некомерційна американська організація «Друзі Флоренції», однак через епідемію COVID-19 її постійно призупиняли і завершили лише у 2021 році. Втім, реставрація проводилася на майданчику з відкритим доступом, тому відвідувачі могли стежити за ходом робіт. Одна з цілей реставрації полягала в тому, щоб отримати збалансоване уявлення про скульптуру, видаливши забруднення, скупчилися на її поверхні й змінили зорове сприйняття кольору та рельєфу. Також реставрація підтвердила, що мармур був дефектним, а на поверхні також було знайдено значну кількість гіпсу від зліпка, створеного у 1882 році, який залишив помітну білизну на поверхні. Для того, щоб виправити цей ефект, поверх нього неодноразово наносили віск, змішаний зі скупченнями пилу. Він додав поверхні бурштиновий і незбалансований відтінок. 

Тепер публіка зможе побачити відреставрований шедевр під час екскурсій музеєм з 25 вересня 2021 року по 30 березня 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: