Вакансії

Журналісти The Guardian виступили на підтримку повернення мармурів Парфенона Греції

Мармур Парфенону в Британському музеї @theartnewspaper
Мармур Парфенону в Британському музеї @theartnewspaper

Після лондонської Times і пов’язаних з виданням статей, британське видання The Guardian опублікувало матеріали, в яких підтримує ідею повернення скульптур Парфенона Греції. 

5 лютого журналістка Шарлотта Хіґґінс випустила статтю «Скульптури Парфенона належать Греції — тоді чому так важко прийняти воз’єднання?». У матеріалі авторка зазначає: британський уряд стверджує, що возз’єднання залежить не від нього, а від Британського музею, який посилається на закон 1963 року. Згідно з ним вивезення експонатів за межі Британського музею повинно здійснюватися лише у випадку їхнього пошкодження або якщо обʼєкт є копією, краденим експонатом чи насильно придбаним під час Голокосту. У той же час керівництво музею стверджує, що віддати скульптури в оренду Греції, яка не визнає права власності британського музею, теж не можна.

8 лютого журналіст Саймон Дженкінс опублікував статтю «Повернення мармурів Парфенона було би прекрасним ювілейним жестом». Він пише: «У середині XIX століття Британія повернула Іонічні острови Греції, щоб відсвяткувати коронацію діда покійного герцога Единбурзького, короля Греції. Можливо, діамантовий ювілей королеви є слушною нагодою повернути цінну реліквію на батьківщину її покійного чоловіка». Античні статуї середини І тисячоліття до нашої ери з храмового комплексу Парфенон в Афінах є обʼєктом напруги між Грецією та Англією протягом 200 років. Ще в 1820 році англійський поет й аристократ лорд Байрон у своїх творах закликав повернути мармур Греції. Минулого року рада ЮНЕСКО опублікувала рекомендацію, в якій також закликала Британський музей переглянути свою позицію щодо мармурів Парфенона. Проте тоді Великобританія відмовилася повертати обʼєкти Греції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: