Вакансії

Знати: Поль Б. Пресьядо

exc-5f25420a47af2c526d30d9d9
exc-5f25420a47af2c526d30d9d9

У рубриці «Знати» ми розповідаємо про філософів, художників, письменників, які впливають на культуру сьогодні. Цей текст ми присвятили письменнику, філософу та квір-теоретику Полю Б. Пресьядо.

Попереднім в рубриці «Знати» був текст про психіатра та філософа Карла Юнга.

preciado.jpg

Хто такий Поль Б. Пресьядо?

Поль Б. Пресьядо — сучасний письменник, філософ, квір-теоретик, куратор, художник та активіст.

Поль Б. Пресьядо народився як Беатріс Пресьядо в місті Бургос в Іспанії у 1970-му році. У 1990-х Пресьядо вивчала філософію в Новій школи (The New School) в Нью-Йорку. Її викладачами були Жак Дерріда та Агнеш Хеллер. У 2000-му році виходить вже програмний «Контрасексуальний маніфест». Поживши у Парижі, Пресьядо повертається в США та у 2004-му році здобув ступінь доктора наук з архітектури в Принстонському університеті. Дисертація авторки була присвячена ролі архітектури в журналі «Плейбой». Пізніше на базі цієї дисертації Пресьядо написав книгу «Порнотопія: архітектура та сексуальність у “Плейбої” під час другої світової війни» (Pornotopía. Arquitectura y sexualidad en «Playboy» durante la guerra fría). У 2008-му році Пресьядо пише книгу Testo Junkie, в якій описує свій досвід приймання тестостерону. У книжці використовується термін «фармакологічна ера», який сьогодні є актуальним та широко обговорюваним поняттям. З 2013-го року Пресьядо пише статті для журналу Libération та інших видань, займається активістською та кураторською діяльністю.

До 2014-го року Пресьядо виступала як відкрита лесбійка, була відома своїми літературними творами, що досліджували гендер та тіло. Вона говорила про те, що є небінарною людиною, «хлопцем-дівчиною». Ще у Парижі вона відкрила студію драг-кінгів, де також виступала. У 2014-му році Беатріс зробила трансгендерний перехід, а у 2015-му змінила своє ім’я на Поль.

Нині Поль Б. Пресьядо — професор політичної історії тіла, гендерної теорії та історії перформансу в Університеті Париж VIII та директор незалежних досліджень Музея сучасного мистецтва Барселони. У 2019-му році Поль курував Тайванський павільйон на Венеційській бієнале. Павільйон був присвячений темам свободи та контролю. Художниця Чжэн Шу-ли, чия мультимедійна інсталяція була представлена в павільйоні, стала першою жінкою, яку запросив Тайвань до створення роботи для Венеційської бієнале.

Роботи та тексти Пресьядо часто базуються на власному досвіді, автобіографічні та написані від першої особи.

«Контрасексуальний маніфест»

«Контрасексуальний маніфест» (Manifiesto contrasexual) був написаний у 2000-му році. У ньому Пресьядо робить спробу означити новий вектор у розумінні людського, яке не було б поділено на «чоловіче» та «жіноче», «фемінне» та «маскулінне», «гетеросексуальність» та «гомосексуальність». Натомість Пресьядо пропонує контральтернативу гетеросексуальності через розвиток нових форм сексуальності.

Як і Джудіт Батлер, Пресьядо виступає проти нормалізації людських тіл та життів. На думку Пресьядо, природа «жіночого» та «чоловічого» нав’язується культурою та потім автоматично проєціюється на індивіда.

Пресьядо пропонує змінити фокус з пеніса та вагіни та поставити в центр розмови про сексуальність анус, який є у всіх людей. Пресьядо також говорить про зміну сексуальної поведінки, повернення до ділдо та відторгнення того нормативного, що пов’язано з усталеним розумінням про «чоловіче» та «жіноче». Саме так буде створено нове контрасексуальне суспільство.

Testo Junkie

У цій роботі, написаній у 2008-му році, Пресьядо описує свій досвід приймання тестостерону. Пресьядо ним користувався у формі гелю, що потрібно було втирати в шкіру.

Testo Junkie присвячена другу Пресьядо, письменнику Гійому Дюстану, який був геєм. Він помер від СПІДу після тривалого лікування.

Пресьядо у Testo Junkie досліджує, як відбувається політизація тіла сьогодні, методи контролю, які розвиваються в умовах «фармакопорнографічного капіталізму». Цей термін був придуманий Пресьядо та відносить також і до робіт Мішеля Фуко та біополітики.

Цікаві факти

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: