Вакансії

Cуд у США відхилив позов щодо авторських прав проти генераторів зображень

Згенерована DALL-E робота Ґустава Клімта
Згенерована DALL-E робота Ґустава Клімта

Суд у США відхилив більшість позовів художників щодо авторських прав проти генераторів зображень ШІ. Однак, за словами художників, вони продовжуватимуть юридичну боротьбу проти використання їхніх робіт.

Ще у січні 2023 року художниці Сара Андерсен, Келлі Маккернан і Карла Ортіс подали колективний позов до суду в Каліфорнії проти ШІ компаній. Йдеться про Stability AI, Midjourney і DeviantArt.

За словами позивачів, Stable Diffusion містить неавторизовані копії мільйонів — а, можливо, мільярдів — захищених авторським правом зображень. Ці копії були зроблені без відома та згоди художників та збиралися для тренування. Нині ж інструменти зберігають стислі копії навчальних даних і використовують їх для рекомбінації в новий колаж на основі картинок, створених людьми.

«Ці отримані зображення можуть зовні нагадувати або не нагадувати навчальні зображення. Проте, вони походять від копій навчальних зображень і конкурують із ними на ринку. Принаймні здатність Stable Diffusion наводнити ринок фактично необмеженою кількістю зображень, що порушують авторські права, завдасть постійної шкоди ринку мистецтва та художників», — зазначають художники.

Однак суддя окружного суду США постановив, що претензії позивачів “не відповідають дійсності в багатьох аспектах”. Ще однією з причин такого рішення було те, Макнернан і Ортіс не зареєстрували авторські права на свої роботи в Управлінні авторських прав США. Однак обидві отримали дозвіл на внесення змін до своїх скарг і повідомили, що планують це зробити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: