Вакансії

Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-центру (ОНОВЛЕНО)

@kyiv.dityvmisti
@kyiv.dityvmisti

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-центру. На думку інституції, це означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Згідно із наказом, колекції та майно Довженко-Центру передадуть Державній установі «Науковий центр кінематографії України», діяльність якого повʼязана з вищою освітою. Зі структури Центру планують виокремити Державне підприємство «Українська анімаційна студія», куди передадуть авторські права на українську анімацію. Як повідомляє інституція, Держкіно жодним чином не обґрунтувало таке рішення.

«Таким чином відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто «сплячій» установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо», — зазначає Довженко-центр на своїй сторінці в інстаграм.

Також повідомляється, що у наказі про реорганізацію не згадано кіноархівну та музейну колекції Довженко-Центру, які є частиною відповідно державного архівного та музейного фондів України та підпадають під дію окремого законодавства.

На початку липня Довженко-Центр перейшов у підпорядкування Державного агентства України з питань кіно, також увесь майновий комплекс центру передали в управління агентства. Раніше центр перебував у сфері управління Міністерства культури та інформаційної політики України.

UPD: Ситуацію щодо реорганізації інституції прокоментував і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. За його словами, МКІП, у будь-якому випадку, проти ліквідації та нехтування кіноспадщиною. Наголошується, що з 2021 року Держкіно не підпорядковується Міністерству культури та інформаційно політики.

«Програма будь-якої реорганізації тепер виключно прерогатива Держкіно. У рішенні Держкіно щодо Довженко-Центру мова не йде про ліквідацію, а тільки про реорганізацію», — написав Олександр Ткаченко.

UPD: У Держкіно заявили, що не планують ліквідувати інституцію, а рішення щодо реорганізації пов’язане зі збитковістю Довженко-центру, який підтримує свою діяльність коштом держави. У заяві наголосили, що «реорганізація» дозволить інституції приділити більшу увагу розвитку музейної справи й кінокультури, а також організації івентів. Усіх працівників обіцяють перевести на аналогічні посади в одну з трьох новоутворених організацій.

UPD: 18 серпня Міністерство культури та інформаційної політики ініціювало обговорення між Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду «Довженко-Центру». МКІП наголошує, Держкіно не проінформувало відомство про рішення реорганізації інституції.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: