Вакансії

До виставки в MoMA потрапила відеоробота української художниці

Скріншот із відеороботи  Дани Кавеліної Letter to a Turtledove
Скріншот із відеороботи Дани Кавеліної Letter to a Turtledove

У Нью-Йорку в Музеї сучасного мистецтва представили виставку Signals: How Video Transformed the World, до якої потрапила робота української художниці та режисерки Дани Кавеліної.

Йдеться про відеороботу «Лист до горлиці» (Letter to a Turtledove). Це «антивоєнний фільм-поема», присвячений історії Донбасу, «його травмам, горю, жахам, мріям та галюцинаціям, що панують там із 2014 року». Кавеліна дивиться на війну крізь різну оптику, у тому числі й феміністичну, розповідаючи про зґвалтування жінок «як неминучий наслідок будь-яких воєнних дій», пише DTF Magazine. До того ж робота відтепер є частиною експозиції MoMA, оскільки музей придбав її до своєї колекції. Переглянути фільм можна за посиланням.

Як пише The Guardian, проєкт Signals: How Video Transformed the World охоплює шість десятиліть, тут згадують і вшановують митців-новаторів, які намагалися використати відео як інструмент для соціальних змін.

«Історія твориться і переписується через відео щохвилини. Митці надавали поетичні та критичні інструменти для навігації в цій новій реальності з кінця 1960-х років. Зараз, як ніколи, нам потрібно підняти запропоновані ними альтернативи й розглянути, як найперші відео потужно продовжують жити в сучасних роботах», — зазначив головний куратор виставки Signals: How Video Transformed the World Стюарт Комер.

Нагадаємо, навесні 2022 року в Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка відкрився проєкт Notes from the Groundвідеороботи сучасних українських художників, які були спотворені в період між революцією на Майдані та повномасштабним вторгненням рф. Серед представлених митців є Микола Рідний, Дана Кавеліна, Уля Голуб і Олексій Радинський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: